Under vår fyra dagar långa resa i Danmark hann vi med att besöka lika många slott. Här kommer en slottskavalkad från Själland, Fyn och Mön:

Fredensborg slott

Fredensborg slott ligger cirka en och en halv mil från Helsingör, och är den danska kungafamiljens ”sommarstuga” och weekendresidens. Det innebär att själva slottet och delar av trädgården är avstängda för allmänheten, och vid vaktkurerna står vakter i givakt, iklädda stiliga uniformer och höga svarta pälsmössor.

Slottet uppfördes under 1700-talet i stilen franskinspirerad barock, i samverkan med den omkringliggande trädgården. Långa alléer strålar ut från slottet i stjärnform, för att symbolisera kungens enväldiga makt, och för att understryka tanken att människan kan kontrollera naturen. På mitten av 1800-talet svängde trädgårdsmodet till den romantiska stilen, som snarare vill förmedla stämningen av naturens skönhet, med anlagda vattendrag och slingrande gångar. Sådana delar finns också kvar, men den ursprungliga barockträdgården med alléer har nu återskapats. En behaglig försmak av kunglig glans.

 

 

Frederiksborg slott

Frederiksborg slott ligger ytterligare en mil söderut, och uppfördes mellan 1560 till 1620 i stilen renässans. Slottet var under långa tider hem åt kungligheter, men idag inrymmer det ett nationalhistoriskt museum med permanenta och tillfälliga utställningar.

Trädgården anlades på 1700-talet och är därmed, likt Fredensborgs, i barockstil. Efter långa tider av förfall blev den restaurerad, och den nyinvigdes 1996. Barockträdgårdar är vackra, men ger inte mycket till inspiration för den egna lilla täppan. Både Fredensborgs och Frederiksborgs trädgårdar har sådana dimensioner att de förmodligen kommer bäst till sin rätt från helikopter eller med drönare, för att få en översikt. På Frederiksborg finns snirkliga och vackra buxbomsplanteringar i form av kungafamiljens monogram, men de syns inte så bra från markplan.

 

Egeskov slott

Egeskov slott ligger på Fyn, och stod färdigt 1554. Det är verkligen ett vackert klassiskt slott, byggt med vallgrav för skydd och försvar, och det var även den i särklass mest publikvänliga slottsanläggningen av de vi besökte. Inträdet kostar 260 svenska kronor, och med det får vi tillgång till den gigantiska slottsparken med olika temaavdelningar, ett museum med veteranfordon; mopeder, bilar, motorcyklar, traktorer och campingfordon, ett lanthandelsmuseum, lekparker, flera matställen, en trädtoppsvandring och växtförsäljning. Här kan man lätt spendera en hel dag!

Slottsparken är det som lockar mig mest, och den har fått flera hedervärda utmärkelser. Först ut är en rund trädgård där blommornas färgsättning representerar de olika årstiderna. Bakom gigantiska bokhäckar (upp mot åtta meter) finns köksträdgården, men det är för tidigt på säsongen för att den ska vara av intresse. Dahlia-trädgården är jag också på väg att lämna därhän, eftersom det inte är säsong för dahlior ännu. Det visar sig dock att tulpanerna har första skiftet, och vi hamnar mitt i en färgexplosion av lökväxter, under körsbärsträd som svämmar över av rosa blommor.

Efter Fuchsiaträdgården, skulpturparken och den förhållandevis lilla barockträdgården ligger en av parkens rariteter, en häcklabyrint planterad redan 1730. Den är avstängd för allmänheten, men med lite fantasi kan jag höra fraset av krinolinerna och fnissen när de springer runt och jagar varandra. Eller är det kanske spöket jag hör, det som sägs hemsöka labyrinten? Vid lekparken finns en ny stor labyrint som är fri att gå vilse i, men med en utvecklad labyrintfobi lämnar jag den därhän och klättrar istället upp i den svajande trädtoppspromenaden.

Efter besök i örtagården, muséet och parken med formklippta buskar, en ruvande svan och Piet Heins gyllene ägg i superellipsform så avslutar vi med lunch på Café Jomfru Rigborg, tryffelravioli som avnjuts i en berså. I sanning en kunglig spis!

 

Liselund slott

På Mön ligger minstingen på vår slottsturné, lustslottet Liselund, som förmodligen är världens enda slott med halmtak! Liselunds nyklassicistiska lustslott är uppfört 1792, och bedårande sött mot den lummiga bokskogen. Vi missade dagens visning av interiören, och får nöja oss med att kika i fönstren, och ser att slottet är fullt inrett med vackra möbler och väggmålningar, i vad som i Sverige kallas gustaviansk stil.

Hela Liselund är en romantisk trädgårdsanläggning som innefattar lustslottet, flera mindre byggnader och trädgårdsmonument, och med en promenad genom parken når vi en av de branta stupen på klinten, med utsikt över Östersjöns sydligaste del. Ett slott med lust och fägring stor!