Det är inte utan att jag längtar efter blommor och vår, i denna gråa och regnfyllda februarimånad. Ett härligt minne att tänka tillbaka på är mitt besök på Egeskov slott i maj 2018. I det över 460 år gamla slottet som ligger på Fyn i Danmark bor det fortfarande en grevefamilj, men slottet är samtidigt en publik anläggning och en stor turistattraktion med över 200 000 besökare per år.
Själv hade jag googlat fram Egeskov i min planering för en trädgårdsresa i Danmark. De första delarna av slottsträdgården anlades på 1700-talet, och fortfarande finns häckstrukturer från den tiden, nästan trehundra år gamla! Under årens lopp har trädgården utvecklats, underhållits och restaurerats fram till dagens fantastiska anläggning, som fått flera fina utmärkelser. Den nuvarande slottsträdgårdsmästaren Peter Bonde Poulsen har ansvarat för Egeskovs slottspark och trädgårdar i tjugo år, och fortsätter att utveckla dem.
Det vi minns av sommaren 2018 är väl solen, värmen och torkan, men när det gäller våren så var den faktiskt kall och sen. Av den anledningen hade örtagården och köksträdgården ännu inte kommit igång i maj, och doftpelargonerna stod fortfarande inomhus i växthus. Ett område bakom flera meter höga häckar benämndes Dahliahave på översiktskartan, och jag var på väg att gå förbi; att några dahlior inte kommit upp förstod jag ju. Men jag kikade in och möttes av den mest överdådiga tulpanblomning jag sett, under blommande körsbärsträd.
På den fortsatta rundturen i parken gick jag genom Fuchsiaträdgården med knotiga blommande fuchsior, genom skulpturparken, förbi de snirkliga renässansplaneringarna framför slottet och sedan förbi den gamla häcklabyrinten från 1730. Labyrinten är stängd för turister, men handklipps och underhålls kontinuerligt av parkens trädgårdsarbetare. När jag rundade slottet möttes jag av Piet Heins superellipsägg, kanske värpt av slottsdraken?
Slottsträdgården och de olika trädgårdsavdelningarna var mitt huvudmål med besöket, men här fanns mycket annat att se, för alla smaker. I gårdsbyggnaderna fanns bland annat ett lanthandelsmuseum, en utställning med campingutrustning och ett välfyllt motormuseum.
Den gamla labyrinten är stängd, men det fanns en ny och större från 1990 att testa lokalsinnet i. Vi satsade istället på trädtoppsvandringen med svajande spångar mellan träden. Efter rundturen åt vi lunch på Café Jomfru Rigborg, en italiensk restaurang av det lyxigare slaget med uteservering. Här fanns annars flera restaurangalternativ, också mer barnvänliga. Dagens sista stopp blev i slottsbutiken, där man kunde köpa växter, delikatesser, souvenirer och hantverk.
Det här var verkligen ett fantastiskt ställe, som passar alla åldrar. Förutom de fasta attraktionerna så har de också en del trevliga arrangemang på slottsområdet; till exempel Heartland Festival i maj, med konst, musik och mat.
2018 kostade inträdet 260 svenska kronor för park och utställningar. Vi köpte inte inträde till själva slottet, vilket kostar ytterligare cirka 40 kronor. I år öppnar slottet för allmänheten den 25 april. All info finns här: Egeskov slott
Lämna en kommentar