Historia, kultur och god mat är det som lockar mig när jag besöker städer, och när jag ser tillbaka på mitt besök i Bulgariens huvudstad Sofia är det tre ställen som lyser extra klart i mitt minne: The Red Flat, Kvadrat 500 och Kosmos. I det stora hela ett mycket givande besök!
The Red Flat
Det här är ett helt fantastiskt ställe för den som har ett intresse för Bulgariens historia i relativ närtid; inget vanligt museum utan en interaktiv tidsmaskin tillbaka till 1980-talet och ”Everyday life in communist Bulgaria”. Biljetten köps i butiken Gifted på Ulitsa Ivan Denkoglu 24, sedan blir du hänvisad runt hörnet till portgång 12, uppför en trappa och in i en lägenhet. I hallen får du en audioguide (på engelska) och sedan är det bara att kliva på i familjens tre rum och kök, provsitta fåtöljerna, kika i barskåpet och bläddra i sonens skivsamling. Hela fyrtiosex små berättelser spelas upp vart efter du trycker fram, var och en kopplad till platser och föremål i lägenheten.
Jag tillbringade nästan en och en halv timme där, och fick verkligen en ökad insikt i hur det var att leva i en kommuniststat. Kösystem och svarta marknaden, belöningar och straff, vanligt folks drömmar och nöjen, synen på väst; mycket som var annorlunda än mitt 80-tal, men det fanns även likheter. Jag var berörd när jag stängde av efter 46. the Final Story.
Länk: The Red Flat, biljettpris 18 BGN: ca 100 kronor
Kvadrat 500
Jag hör till de som gärna tar en tur i ett konstmuseum när tillfälle ges. Otaliga besök har det blivit genom åren, i många olika länder och med olika typer av konst. Jag är beredd att utnämna Kvadrat 500 till det allra bästa konstmuseet jag besökt! Museet ligger strax intill katedralen, och aldrig tidigare har jag sett så många intressanta tavlor, med en så hög kvalitet rakt över. Konsten från Bulgarien från sent 1800-tal till slutet av 1900-talet var det jag fann mest intressant, även om det fanns några salar med konstföremål från Asien, Afrika och Amerika också. Jag upplevde att många konstverk hade en lokal förankring i sitt formspråk och motiv, och så ska det naturligtvis vara. Vid mitt besök pågick en retrospektiv utställning av den bulgariska konstnären Lilyana Rousseva, 1932-2009. Museet är stort men inte för stort, helt enkelt lagom, och det erbjöd en stor konstupplevelse!
Länk: Kvadrat 500 Inträde vanligtvis 10 BGN: ca 60 kronor, men till min förvåning fick jag betala endast 2 BGN: 12 kronor – det var nedsatt inträde på torsdagar.
Restaurang Kosmos
Den restaurang jag googlade fram på plats i Sofia visade sig vara en formidabel fullträff! Kosmos, eller med det kyrilliska alfabetet Kоcмоc, en snygg lokal och trevlig personal, och framförallt underbar mat. Jag åt en Fåraherdens sallad, en krispig smakrik dröm omgiven av fluffigt ostskum. Efter det huvudrätt, anka i olika former: terrin och innerfilé med tryffel, risotto och grönkål. Till dessert Bulgarian Rose, som visade sig innefatta en liten show när marängen brändes av med en gasbrännare. Fylld med glass, och en värdig avslutning på en kosmisk upplevelse! Pris 540 kronor – inklusive ett glas vin och dricks.
Länk: Restaurang Kosmos
Museet för socialistisk konst
Det här är nog ett tips för den mest hängivne forna östblocket-turisten, speciellt som museet ligger fyra-fem kilometer från centrum. Jag tog en taxi dit och gick sedan tillbaka, smart drag eftersom det var lättare att hitta tillbaka än dit. Museet öppnade 2011, det först påtänkta namnet var Museet för totalitär konst, och det är helt fritt från nostalgiska vibbar. I en lokal visades en video om Bulgariens tid under kommunismen och jag lärde mig namnet på Todor Zjivkov, som ledde landet mellan 1954 och 1989. I själva utställningssalen visades konst som inte riktigt var vad jag tänkt mig. Jag hade väntat mig idealiserade målningar av lyckliga arbetare; kraftfulla män och kvinnor med skarpskurna kindknotor. Sådan konst tycker jag är lite lustig, ett pompöst stilideal som verkar delas av fascister och kommunister. Nej, dessa tavlor visade mest en grå och bister vardag, troligen en mer sann bild. Den största behållningen var skulpturparken, där bland annat utdaterade Leninstatyer hade fått en fristad. Där hittade jag kindknotorna, mejslade i granit.
Länk: Museet för socialistisk konst inträde 6 BGN: ca 35 kronor
Stadens alla kyrkor
Sofia är väl försedd med kyrkor och katedraler, så pass att jag nog kunnat sysselsätta mig med kyrkobesök under hela min vistelse. Jag gick in i tre av dem, och såg flera andra från utsidan.
Alexander Nevskij-katedralen. Verkligen imponerande, och med plats för femtusen besökare som gör den till en av världens största ortodoxa kyrkor (dock slagen av Belgrads St. Sava som tar tiotusen – men som jag råkade missa vid mitt besök där).
St. Sofia-kyrkan, som givit namn åt staden och har en historia tillbaka till 300-talet. En trappa ner under kyrkans golv finns valv och romerska mosaiker, i en nekropol från kyrkans förhistoria.
St. Nicholas mirakelskaparens kyrka eller Ryska kyrkan, den vackraste enligt min mening. Här pågick en gudstjänst vid mitt besök, med sång och ritualer.
…och andra byggnader
De centrala delarna av Sofia skäms verkligen inte för sig. Jag passerade många vackra byggnader under mina långa promenader kors och tvärs: Ivan Vazovs teater, pampiga förvaltningsbyggnader, vackra jugendfasader och färgsprakande och stilfulla väggmålningar. Som en extra krydda dök spårvagnarna upp här och där, i årsmodeller från tämligen antika till helt moderna. En intressant stad!
Lämna en kommentar