Kubuswoningen – Kubhusen – toppar enligt min mening den digra samlingen av intressant arkitektur i Rotterdam. Lekfullheten, färgerna, skalan – hus behöver inte vara gigantiska för att sticka ut! De ritades av den holländske arkitekten Piet Blom som levde under åren 1934-1999. Idén var husen som träd, som tillsammans bildar en skog. Han började med att uppföra tre kubhus som test i staden Helmond 1974, och sedan arton ytterligare med en teaterbyggnad i mitten, färdigställda 1977. Samma år togs en plan fram för femtiofem hus i Rotterdam. Trettioåtta av dem blev uppförda, tillsammans med två större kuber, under åren 1982-1984. Husen ligger vid gatan Overblaak, precis intill tunnelbanestationen Blaak och ett stenkast från den gamla hamnen: Oude Haven där träbåtar fortfarande ligger förtöjda.
Jag blir såklart nyfiken på hur det ser ut inuti en sådan här byggnad. Alla kuber är bebodda utom en, som är öppen för besök. För 3 euro får du gå in i Kijk-Kubus; en möblerad visningskub. Jag går uppför den smala trappan till entrén, där en man säljer biljetter som är i formen av en kub på högkant. Nästa våningsplan, det största, inrymmer kök och vardagsrum. I det tredje finns badrum och två sovrum, sedan en liten trappa upp till den glasade toppen, där det råder tropisk värme och turisterna trängs för att förevigas på bild.
Det finns ingen guide, utan vi får gå runt och kika själva. På en rak innervägg sitter ett papper med FAQ: vem var arkitekt, när byggdes husen, vad kostar de (svar: cirka 380 000 euro), hur stor är boendeytan (svar: cirka 100 m2), hur gör de när de behöver putsa fönstren (svar: väntar på ett ösregn!). Det är minimalistiskt möblerat, sparsamt med förvaringsutrymmen och få väggar att hänga tavlor på.
Mina reflektioner: det är verkligen coolt, spännande och annorlunda, ja lite som en urban trädkoja. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att bo där en vecka. Men en längre period? Nej, jag är nog för praktisk för det. Jag kikar ner i utrymmet som bildas mellan köksbänken och väggen bakom som lutar utåt i 45 graders vinkel; där verkar svårt att hålla rent. Och de smala, branta trapporna… inget för småbarn och gamla, utan det krävs god balans och friska, starka ben. Hur de fick in möblerna förstår jag inte. Jag är helt klart tråkigare än jag hade önskat, men om man vill testa att bo där så finns åtminstone chansen att övernatta i en av stor-kuberna, som sedan några år tillbaka är ett hostel i den nederländska kedjan Stayokay. En bädd i sovsal är helt överkomlig: runt 40 euro natten.
Kul att få läsa. Vi var utanför förra året. Tog tåg till Rotterdam och strosade omkring. Överraskad av så läcker staden är. Hann med en båttur i hamnen. Tänkte på allt knark som måste välla in.
Ja, jag tyckte mycket om staden! Det är väl tyvärr sant det där med knarket, men det märktes inte. Jag blev förvånad över hur trygg staden verkade, såg inte en enda uppenbart påverkad person, inte heller runt stationsområdet som brukar dra till sig dem.