Sista stoppet på min resa i Bergslagen skedde i Nora. Bilresan från Grythyttan tog bara en dryg halvtimme, och på vägen stannade jag till i Gyttorp, några kilometer väster om Nora. Men… vi tar Nora först:
Nora – Trästaden i Bergslagen
Nora är en av tre städer i Sverige som fått den ärofyllda utmärkelsen Europa Nostra för sin bevarade träbebyggelse. De andra två är Hjo och Eksjö som jag besökt tidigare, så att få en komplett treklöver var en starkt bidragande orsak till mitt stopp i Nora. Som så många andra trästäder drabbades Nora av en omfattande brand; år 1731 brann staden ner. Bebyggelsen är alltså från efter detta år och den är verkligen exceptionell, hela området kring torget är otroligt pittoreskt och väl underhållet. Många städer kan frambringa några fina trähus här och där, men stora sammanhängande kvarter och hela kulturmiljöer är sällsynt och sevärt!
Mysiga butiker fanns det i centrum också, där de vanliga kedjorna lyste med sin frånvaro. Vid torget låg Nora Diversehandel som gav en riktig nostalgitripp, och några steg därifrån den trevliga Noraskogs Antik och Byggnadsvård. Nu bor jag ju i ett 90-talshus utan några som helst antikvariska detaljer, men jag köpte linoljesåpa med lavendeldoft som gör städningen extra lustfylld.
Noraglass har tillverkats sedan 1923, och eftersom det var en varm dag så passade det bra att testa den. Glassen är dagsfärsk och görs i tre smaker: vanilj, hasselnöt och dagens smak, som vid detta tillfälle var mango, allt med svensk ekologisk mjölk och grädde. Jag köpte min glass vid torget, men ett tips för lite mysigare miljö är Kafé Strandstugan nere vid sjön, där de också serverar Noraglass.
Nora var först i Sverige med normalspårig järnväg för persontrafik, invigd 1856. Nu huserar turistbyrån i det vackra stationshuset, och banan används endast som veteranjärnväg under sommartid. På området fanns också lokstallar och ett vandrarhem i några gamla sovvagnar. Mysigt, men jag hade siktet inställt på camping.
First Camp Nora -Bergslagen
Campingen låg endast tio minuters promenad norr om centrum. Närheten och läget var bra, servicebyggnaden helt ok, men i övrigt var jag inte så imponerad. Knappt inget fanns att köpa i receptionens butik, mycket folk och ståhej vid ingången eftersom det också var en allmän badplats, och otroligt sjaskigt kring sopsorteringen och containrarna. First Camp Nora får bara två tält av fem i min campingrecension ΔΔ***. Men… med tanke på att Noras andra camping är en naturistcamping så var den ändå att föredra!
Gyttorps centrum
Så till en kontrast till Noras pittoreska träkvarter. Några kilometer väster om Nora ligger Gyttorps centrum som byggdes mellan åren 1948 och 1961, som tjänstebostäder för de anställda på Nitroglycerin AB som hade sin verksamhet på orten. Bolaget anlitade den engelskfödde arkitekten Ralph Erskine som ritade funktionella bostäder i andan av ”det goda folkhemmet”, både vackert och praktiskt. Efter år av förfall renoverades området i slutet av 90-talet, och är nu statligt byggnadsminne. Även Gyttorp ståtar med ett Europa Nostra-diplom för sin kulturmiljö, bra jobbat Nora kommun. Jag tillhör de som tycker att även funkisstilen kan vara vacker, och detta var riktig finfunkis!
Jag fick också en komplett treklöver av trästäder då jag besökte Eksjö med väninnor förra hösten. Visst är de charmiga våra trästäder, men jag tycker nog allra mest om Eksjö.
Kul! Vi västgötar har ju dem alla inom rimligt avstånd. Kanske blir det den sista i treklövern som blir kronan på verket, jag tyckte nog bäst om Nora! 🙂