Zagreb är museernas och konstgalleriernas stad; på turistkartan över stadens centrala delar listas hela fyrtiotvå stycken. Vid femton av dem fanns dock en liten asterisk som betydde ”Temporärt stängt”. Hur temporärt då? Tills vidare, under vintersäsongen, i efterdyningarna av covid? Inga svar ges. Nåväl, tjugosju är inte fy skam det heller. Jag bestämde mig för att besöka museet för Naiv konst, som skulle vara öppet enligt turistkartan, hemsidan och Google maps. ”Idag stängt på grund av tekniska problem” stod det på dörren. Vilka tekniska problem kan ett konstmuseum ha? Trasig kassaapparat, stopp i avloppet? Frågorna hopade sig, men den som törstar efter kultur får inte ge upp!
Museet för Brustna Relationer
Museet för Brustna Relationer: Muzej Prekinutih veza ligger högt i ranking på till exempel TripAdvisor. Jag var starkt skeptisk; det lät mest deprimerande, men eftersom museet låg snett över gatan från det stängda med naiv konst så gick jag in.
Jag kapitulerade villkorslöst. Detta är ett fantastiskt museum! Samlingarna består av till synes slumpmässiga prylar som lämnats in av människor från hela världen; som en hallspegel, ett litet brev, ett gosedjur eller en oanvänd brudklänning. Till varje sak finns en berättelse – kort eller lång – om relationen som tagit slut; och inte bara parrelationer utan även relationer med en nära vän eller älskad släkting. Det var sorgligt, gripande och ibland lite smålustigt, men definitivt något som alla kan relatera till. Ett museum som berör i hjärtat.
Museet ligger uppe i Gornji grad, inträde 7 euro. Länk Museum of Broken Relationships
Museet för nutida konst
Nästa museibesök var avsett att fylla mitt behov av konstupplevelser, med en förhoppning om att få se lite nutida konst från just Kroatien. Zagrebs museum för ”Contemporary Art”: Muzej Suvremene Umjetnosti ligger tre kilometer söder om stationen, i den del av Zagreb som kallas Nya staden. Det var en lång promenad, över floden Sava och vidare tills den stora betongbyggnaden dök upp på vänster sida.
Först såg jag en samlingsutställning med irländaren Sean Scully, inte ett dugg kroatiskt men lite kul att jag kände igen hans staplar från Skulptur i Pilane sommaren 2021. Sedan gick jag noggrant igenom sal för sal, och jag gillade det jag såg. Knappt inget som gick över styr i ren konstighet – jo, sådant händer ibland på sådana här museer- och en del som jag förstod hade kopplingar till tiden som del av Jugoslavien, uppbrottet och kriget. Klart sevärt för den som är konstintresserad. Det fanns en busshållplats precis utanför byggnaden och jag tog bussen tillbaka till centrum, trött i benen av milen jag gått under dagen.
Museet ligger i nya staden, inträde 9,30 euro för tillträde till samtliga utställningar. Länk: Muzej Suvremene Umjetnosti
Mirogoj kyrkogård
I tågkupén mellan München och Zagreb kom jag att prata med en namne: Eva från Ljubljana. Hon rekommenderade ett besök på kyrkogården Mirogoj, tre-fyra kilometer norr om Ban Jelačić-torget. Jag kände ansvaret att förvalta det tips jag fått, och använde första förmiddagen i Zagreb till att ta en promenad dit. Kyrkogården anlades 1876 och utformades av den österrikiske arkitekten Herman Bollé, som också är begravd här. Bakom den pampiga entrén finns kyrkan, omgiven av torn med kupoler och vackra arkader på varje sida där extra prominenta personer finns begravda. Av respekt för platsen och de personer som besökte anhörigas gravar fotograferade jag inte själva gravarna, men en iakttagelse var mångfalden. Här fanns gamla mossbelupna gravar, nya ultramoderna, gravstenar med foton och statyer, en gravsten gjord av en bullig lavasten och en annan dekorerad med mosaik. Här vilar också katoliker, ortodoxa, muslimer, judar och protestanter på samma kyrkogård. Kanske en udda sevärdhet, men vackert och intressant.
Mat och fika
Vid själva Ban Jelačić-torget ligger konditoriet Kraš, med en uteservering som var behaglig i solen även en av de sista dagarna i december. Här har de producerat choklad sedan 1911, men min beställning blev kaffe, juice och en överjordisk croissant med nötcrèmefyllning.
Senare på dagen var det dags för lunch. Den var bokad på nätet dagen före: på restaurangen Pod Zidom som ligger på gatan med samma namn, mellan katedralen och Ban Jelačić-torget, och har omnämnande i Michelinguiden. Måltiden började med nybakat bröd med goda röror, som jag slängde mig över med glupande hunger. Sedan en mustig och smakrik svamp- och kastanjesoppa, till huvudrätt öppen lasagne med kaninragu – med utsökta smaker av bland annat pepparrot och krispig stekt lök – och till dessert en äppeltartine med salt karamellglass. Full pott, och tillsammans med ett glas vin understeg notan femhundra kronor.
Ett annat mattips är att besöka undergången under järnvägen, till höger om stationsbyggnaden. Här ligger flera bagerier med försäljning av matiga mackor, fyllda piroger, inbakade korvar, frasiga börek och allt man kan tänka sig. Billigt och gott, det perfekta målet på stående fot eller som matsäck till tåg- eller bussresa.
Lämna en kommentar