Första veckan i augusti gjorde jag och dottern en dagsutflykt till Tjolöholms slott, mitt första besök sedan jag var barn. Som slott betraktat är det väldigt nytt, bara en bit över hundra år och ungefär dubbelt så gammalt som jag själv! Jag har väldigt vaga minnen från mitt tidigare besök, men nu kunde jag konstatera att hela området är ett mycket trevligt besöksmål, med en spännande historia, fint läge, vacker trädgård och bra restaurang.

Slottet och dess historia

Tjolöholms slott stod klart 1904, byggt i engelsk stil och inrett med senaste inom möbler, tapeter och moderna finesser som elektricitet, centralvärme, vattenklosett, dammsugare och heltäckningsmattor. Paret James Fredrik och Blanche Dickson köpte egendomen 1892 och bestämde sig för att bygga ett slott på ägorna, inspirerat av engelskt 1500-tal, men tyvärr hann de inte glädjas åt sin dröm tillsammans. James Fredrik avled redan innan byggstart och Blanche fick färdigställa slottet, men hon hann bara bo där i två år innan hon dog av dysenteri under en resa till Ceylon, bara 50 år gammal. Dottern ärvde slottet och nu ägs det av en stiftelse, men än idag är det inrett exakt som året då det stod klart.

Den kompletta och genomtänkta inredningen gör slottet till något alldeles extra! Stilen är så långt från vitt och fräscht som man kan komma, snarare murrigt och mysigt. Inspirerat av den engelska Arts and Crafts-rörelsen, med träpaneler i ek eller valnöt, vackra väggmålningar och tavlor, moriska valv och blyinfattade fönster, fantastiska William Morris-tapeter – och så alla sittplatser; väggfasta bänkar eller djupa fönstersprång som man bara vill krypa upp i med en god bok.

Dresses & Decadence – The Stylish 1920s

Sommaren 2020 har en klädutställning visats på slottet: 25 originaluppsättningar från förra seklets 20-tal fanns utplacerade i slottets rum. Raka klänningar med låg midja, eller kanske snajsiga sportdräkter i tweed – som tagna ur TV-serien Downton Abbey.

Slottsträdgården

Trädgården utformades samtidigt som slottet, med ett skyddat läge och en fantastisk utsikt mot havet. Den har renoverats under de senaste år av John Taylor, efter den tidens Arts & Crafts-ideal. En del rabatter var lite överblommade vid vårt besök, men agapanthus, höstanemon och sammetshortensia briljerade och lyste upp.

Allmogebyn

Godset utvecklades under de första åren av 1900-talet till ett komplett samhälle med kyrka, bostäder och samlingssal för arbetarna. Allmogebyn består av små stugor med trädgårdar till, och som arbetarbostäder vid förra seklets början får de anses hålla hög standard. Det berättas att varje barn som föddes på godset fick en uppsättning babykläder och en femkrona insatt på ett bankkonto. Alla kvinnor och barn fick också en hembygdsdräkt att bära vid högtidliga tillfällen; nationalromantik i sitt esse, men ganska charmigt ändå. Stugorna idag är höjden av idyll, omgivna av överdådiga blomsterrabatter, och de är möjliga att hyra för övernattning till ganska saftiga priser.

Restaurang Storstugan

I storstugan fanns förr ett bibliotek och i samlingssalen hölls undervisning, symöten, konserter och julfester för godsets anställda. På andra våningen bodde en diakonissa som undervisade barnen och ansvarade för godsets sjukvård.  Idag finns en gemytlig restaurang i den vackra salen. Här åt vi ”Fru Dicksons räksmörgås med dillmajonäs, pocherat ägg och picklad fänkål, på hembakat rosmarinbröd” och ett vegetariskt alternativ: ”Trädgårdsmästare Winblads stora sommarsallad med friterade ärt- och chilibullar”, och så bakverk till dessert!