… skulle även en statstjänsteman och bloggare behöva ha. Det är mycket nu. Speciellt som hägg och syren kör parallellt i en intensiv försommarkavalkad, från senvinter till försommar på några få veckor. Det ska sås och sättas, rensas och planteras, vattnas och grävas. Sedan den lilla kvällsrundan, för att inspektera tillväxten och njuta av det som blommar för stunden. Glädjas åt att växterna från förra vårens Englandsresa har klarat vintern, att åtminstone några små frön från Kirgizistan har grott och att den lilla frösådda plantan från Mongoliet blommar för första gången, och är vad jag hoppades att den skulle vara; en grönakleja. Jag minns precis när jag stod öga mot öga med plantan vid ett stenröse mitt ute på stäppen, och nöp av en fröskida som jag befarade var för omogen. Nu blommar den i min parhusträdgård. Det kallar jag souvenir!
I söndags rätade jag på ryggen från rensning och grävbestyr, och åkte iväg för att rida islandshäst tillsammans med några vänner. Stället vi åkte till heter Kyrkekvarn och ligger en bit utanför Mullsjö, och de har trettio vackra och välskötta islandshästar som går i turridning. Den som är ridvan kan få en lite piggare häst, och den som är ovan får en väldigt lugn. Vi red en tre timmar lång tur i den vackra tall- och blåbärsskogen utmed ån Tidan, inklusive en lunchpaus med pastasallad innan sista biten till stallet. Min häst Geysli var både snäll och pigg, vi töltade och galopperade en hel del, solen sken och landskapet var fantastiskt vackert. En höjdpunkt var när vi fick rida en liten omväg för att undvika att störa en hormonstinn tjädertupp som bröstade upp sig i skogen. Det var första gången i mitt liv som jag såg en tjäder!
Hemsida: Kyrkekvarn Ett turistföretag som även erbjuder kanotuthyrning mm.
Efter vår ridtur gick hemresan genom en bedövande vacker och glesbefolkad västgötsk landsbygd. Efter någon mil stannade vi… tro det eller ej… vid en glassbar i byn Kölingared! Glassfabriken EJ Farm serverar gudomlig hemmagjord glass i många olika smaker; bärsorbet, choklad, bränt smör, viol, ingefära med mera. Det var också möjligt att köpa syltade granskott, björksavsdricka, björkbladssaft och ett antal andra safter och marmelader. Här vankades också dagens andra fågelupplevelse. Vid grusvägen innan gården stod en skylt: ”Varning för pärlhöns”, och mycket riktigt, strax därefter sprang ett antal pärlhöns över vägen och ner i hagen. De afrikanska pärlhönsen är monogama och lever i par, och är fullt kapabla att flyga. Förmodligen är det maten som håller dem kvar på gården, och deras ägg används i glassen, tillsammans med vanliga hönsägg och mjölk och grädde från gårdens kor. Tyvärr fick jag ingen glassbild, för den hade så bråttom ner i magen!
Facebook: EJ Farm
Lämna en kommentar