Sveriges nationaldag: vad kan vara bättre än att fira dagen i en av våra svenska nationalparker!?
Efter att ha besökt min tjugonde nationalpark förra sommaren var det nu dags att jobba vidare på betinget, och två i Västra Götalandsregionen återstod: Tresticklans nationalpark i Dalsland och Kosterhavets nationalpark i Bohuslän. Regionen är långsträckt och resan hemifrån till Tresticklan tog tre och en halv timme, sonen körde och vi passerade flera störtskurar på vägen men mot slutet segrade solen. De sista två milen mellan Ed och nationalparken pågick ett stort vägarbete som beräknas vara klart först 2025, och bilen knagglade sig fram förbi enkelriktade trafikljus och över stenkross.

Tresticklans nationalpark inrättades 1996 och den är 2 900 hektar stor. Vid nationalparkens huvudentré finns informationstavlor och en 240 meter lång tillgänglighetsanpassad slinga på spång. Bra ordnat, men lite längre än så hade vi tänkt oss! Från huvudentrén är det 4,5 kilometer tvärs över till Budalsvika och norska gränsen. Den 4,3 kilometer långa Bråtaneslingan utgår från Budalsvika-leden, och det går också att följa Orshöjdsleden ända ner till parkens södra ände. Vår tur blev en kombination av Budalsviksleden och Bråtaneslingan på sammanlagt knappt en mil.

Sundet mellan Lilla och Stora Tresticklan

Tresticklans nationalpark är ett sprickdalslandskap format av inlandsisens framfart, och en topografisk karta visar tydligt sprickorna i nord-sydlig riktning. Vandringsleden gick därför mestadels på en ås söderut, sedan mer kuperat på tvärs innan den gick på ås norrut igen. Området är också fullt av långsträckta sjöar och myrgölar; Stora Tresticklan är den största men här ska finnas hela 53 stycken. Skogen, mest bestående av tall, är helt opåverkad av modernt skogsbruk.

Leden på hällar av gnejs

Eva was here – nationalpark nr 21

Vilken härlig dag och vilken vacker nationalpark, med stark vildmarkskänsla, utan trängsel och utan civilisationens störande ljud! Ganska få blommande växter konstaterade jag, och parkens broschyr bekräftar: det här är en artfattig och karg naturtyp. Inte desto mindre viktig för de arter som trivs just här.

Stationshusets bed & breakfast i Ed

Eftersom det här var ett tvådagarsprojekt med ytterligare ett nationalparksbesök inplanerat på fredagen så behövdes en övernattning. Jag bokade ett rum på Stationshusets bed & breakfast i Ed, och det var ett mycket bra val! Ett stilfullt och fräscht boende på stationens andra våning; här finns nio rum med sammanlagt sjutton bäddar, ett gemensamt kök och sällskapsrum samt tre badrum att dela på. Rummen heter Loket, Stinsen, Konduktören, Biljettluckan, Andra klass, Kupén, Sovvagnen, Första klass och Perrongen. Jag hade bokat Perrongen, men blev uppgraderad till Första klass med balkong och en flik utsikt över sjön Stora Le för samma pris: 1050 kronor för två personer. Frukostpaket fanns att beställa.

På inramade tavlor berättades om stationshusets historia. Det första stationshuset på platsen byggdes 1879, men pingstafton 1910 brann byggnaden ner till grunden tillsammans med det närliggande Järnvägshotellet, Hotell Drott och Lilla Hotellet: Ed var en kurort och då mycket välförsedd med boendemöjligheter. 1912 stod det nya stationshuset klart i nationalromantisk stil, ritad av arkitekt Yngve Rasmussen. Extra roligt är att detta fortfarande är ett RIKTIGT stationshus; i bottenvåningen finns en väntsal och utanför stannar tågen med jämna mellanrum: i nuläget verkar sträckan trafikeras av norska Vy mellan Trollhättan och Halden.

Länk: Stationshuset i Ed

Vilken fin väntsal! Nederst på fotoväggen till höger ses byggnaderna före branden.

Snyggt gästkök

Local Idiot – kvarterskrog i Ed

Så praktiskt: på andra sidan spåren (med gångtunnel under) låg kvarterskrogen Local Idiot, med en autentisk och gemytlig vibe som storstadskrogar skulle vara beredda att doppa sin ena hand i frityrgrytan för att uppnå! Här hängde både unga och pensionärer, stammisar och turister och en och annan hund. Menyn hade tema svenska klassiker nationaldagsveckan till ära, med till exempel smörgåstårta, gravad lax och skomakarlåda, men vårt val föll på älgburgare med lingonchutney, prästostkräm, picklad rödlök, pepparrotsmajo och inlagd gurka, med friterade potatisklyftor vid sidan om. Pris 199 kronor, bra service och full smakpoäng – gott gotti gott gott!

Öppettider och aktuell meny hittas på deras Facebook-sida