360° Eat Guide är en guide som listar Nordens bästa restauranger, både utifrån den gastronomiska upplevelsen och ur ett hållbarhetsperspektiv. På deras lista finns drygt åttio restauranger i Sverige, Finland, Norge och Danmark, till och med någon på Färöarna som listats under Danmarks flagg. De utser också vinnare i kategorier som Årets kock, Årets unga kock, Årets fiskrestaurang och Årets upplevelse. Förmodligen vill de inte bli jämförda med giganten Guide Michelin, men det är oundvikligt och de fyller rollen som en nordisk motsvarighet med den äran.

Restaurang Lago i Ulricehamn

Minsann, med på listan över Nordens bästa restauranger finns en i min hemstad Ulricehamn! Restaurang Lago ligger i Ulricehamns Kallbadhus, ute i sjön Åsunden. Ett fantastiskt läge med känslan av att befinna sig till sjöss, med utsikt över ljusen i vår lilla stad. Kocken heter Christopher Lai och har tävlat i årets kock vid två tillfällen. Restaurang Lago öppnade hösten 2020, och har helt säkert haft det tufft med pandemi och restriktioner. Under en period erbjöd de Take away. Jag testade en gång och det smakade mycket bra, även om det är svårt att få till de vackra uppläggningarna på hemmaplan.

I augusti 2021 åt vi familjemiddag på plats. Aftonens resa, en avsmakningsmeny på åtta serveringar med tillhörande vinpaket. Restaurangen är liten med få bord, och servicen var faktiskt helt perfekt. 10 poäng av 10! Uppmärksamt men inte påträngande, och vår servitris presenterade mat och vin med stor kunskap och inlevelse.

Maten ger jag 8 poäng av 10, i kategorin Fine Dining alltså, inte att jämföra med vanliga lunchrestauranger. Det var både gott och vackert, men enligt min smak var det någon rätt som inte nådde riktigt ända fram. Som helhet ändå en fantastisk måltid, och ett extra plus för att de utan problem matchade avsmakningsmenyn med en lika delikat vegetarisk variant till familjens vegis. Snyggt gjort!

Hav möter land – inledande aptitretare med märgben och rom!

Docklimpor med hemkärnat smör och mandelsmör med lingon

Bakad spetskål

Rödtunga

Blåbär, glass, färskost och havresmul

Tack mor och far för sponsringen av detta inlägg!