Min nyaste jultradition, sedan endast några år tillbaka, är att äta veganskt julbord tillsammans med min dotter i Göteborg. Det började med The Green Room på Liseberg, där den vanliga vegobuffén byts ut till en med julinspirerade smaker under december. Gott och prisvärt! I år var vi redo att testa något nytt, och det blev veganrestaurangen Blackbird på Stigbergsliden 3 i Göteborg.

Många människor i Sverige som helst äter sushi, sallad eller pasta resten av året förvandlas temporärt till råbarkade vikingar över julhelgen, med en kost som huvudsakligen består av fet mat, salt mat och kött i mängder. Det är så julmat ”ska” vara, och en del blir närmast provocerade av tanken på att något vegetariskt utöver brysselkålen ska utge sig för att vara julmat.

Så för vem passar då ett veganskt julbord?

  1. För dig som väljer att avstå kött, fisk och mejeriprodukter helt, av etiska skäl. Att vara vegan är ett ställningstagande som inrymmer många olika aspekter, för omfattande att gå in på här. Men en sak är säker; även veganer kan vilja ha julstämning, julmat och traditioner, och då är det veganska julbordet givet.
  2. För dig som vill dra ner på köttkonsumtionen av hälsoskäl, djurrättsskäl och/eller av miljöskäl. Köttkonsumtionen i Sverige ökade radikalt under många år, för att nu ha planat ut. På totalen ökade den med 70 procent mellan 1960 och 2017, och förbrukningen av nötkött ökade med 32 procent under samma tid. Vi som har minnen från 60-talet vet att vegetarianerna var sällsynta då, att kött ändå stod på menyn så gott som varje dag med något avbrott för pannkakor eller mandeltorsk, och att betesmarkerna var mer öppna. Alltså ser jag inga fördelar att vinna genom att äta mycket kött, men gott om skäl att äta mindre.
  3. För dig som gillar god mat och att testa nytt. God julmat är god, även om det inte är kött eller sill i den. Ärligt talat, koka en köttbit eller en sill i vatten, och det smakar knappt något. Det är kryddorna och tillbehören som gör det.

Jag är inte vegan och kommer aldrig att bli det, men jag respekterar deras ställningstagande. Jag äter veganskt julbord av den andra och tredje anledningen ovan. Mitt personliga ställningstagande är att äta betydligt mindre kött, och när jag gör det främst välja viltkött eller naturbeteskött, ekologiskt och närproducerat. De två sista kriterierna gäller också för mejerivaror och grönsaker. Samtidigt är det viktigt för mig att njuta av maten, speciellt när jag betalar för den på restaurang.

Blackbird

Så hur var då årets veganska julbord? Det var gott! Allt som jag förväntar mig på ett julbord fanns med, med de klassiska julsmakerna. Rödbetssallad, auberginesill, Jansson, senapsgriljerad seitanskinka, dillgravade morötter, grönkålssallad, ”göttbullar” (lite göteborgsk humor över det!) och mycket annat. Efter maten dessert: ris à la Malta, saftsås, apelsiner, pepparkakor och praliner. Sammantaget ger jag betyget 4 av 5.

Plus: Goda smaker, lagom mycket mat och avslappnad stämning i restaurangen.

Minus: Lite trångt vid maten, och kunde varit lite mer på dessertbordet (säger gottegrisen som inte är så förtjust i ris à la Malta).

Pris 455 kr på helger, 425 på vardagar, exklusive dryck.

Procentsiffror för köttkonsumtion hämtade från Naturvårdsverket och Jordbruksverket