Polska Toruń var sista stoppet på min tågluffartur sommaren 2016, och det fanns en speciell orsak till det besöket. Ett halvår tidigare hade jag börjat mailväxla (=brevväxla 2.0) med Krystyna, en mycket trevlig kvinna från Toruń. ”När kommer du och hälsar på?” skrev hon. Jag hade länge velat besöka Polen, och hennes inbjudan var en starkt bidragande orsak till att det blev av. Efter Frankrike, Slovenien och Ungern gick resan till Kraków i Polen, och därefter till Toruń, där Krystyna mötte upp på tågstationen. Även om vi fått bra kontakt via mail så kändes det lite pirrigt, men det dröjde inte länge innan vi pratade på som vi känt varandra länge. Förutom en generös värd och ett trevligt sällskap så var hon också en mycket kunnig stadsguide!

Medeltidsstaden

Toruń ligger vid floden Wisła, 18 mil nordväst om Warszawa, och är den stad i Polen som har flest bevarade gotiska hus. I motsats till många historiska städer i Polen så klarade sig Torun nästan helt undan förstörelse under andra världskriget, speciellt Gamla Stan, vilket innebär att husen är original och inte rekonstruktioner. Gamla stan är därför unik, sevärd och upptaget på Unescos världsarvslista.
Staden grundades av korsriddare i den Tyska orden i mitten av 1200-talet, som bas för erövrandet av Preussen, och ruinerna av deras slott finns fortfarande kvar. Gamla Stan dateras till 1236, och den del som går under namnet Nya Staden till 1264! Torun var en del av Hansaförbundet och hade en viktig roll som handelsstad, och de många imponerande byggnaderna från 1300- och 1400-talet vittnar om Toruns betydelse. I över 200 år hade staden en blomstrande utveckling, och det var först under 1650-talet, när svenska trupper började invadera Polen under Karl X Gustavs polska krig, som välståndet bröts.

Copernikus

Nicolaus Copernicus föddes i Torun år 1473, och hans hem på gatan som bär hans namn: Mikołaja Kopernika, är nu ett museum. Copernicus var en berömd astronom, känd för sin utmanande heliocentriska syn – att solen, inte jorden, är centrum för vårt solsystem. Han var även matematiker, ekonom och doktor; en sann renässansmänniska.

Rådhuset

Rådhuset, med sin imponerande gotiska arkitektur, ligger vid det centrala torget Rynek Staromiejski. Det invigdes 1274 och har sedan byggts ut på 1300- och 1500-talet. Då var rådhuset maktens boning och gästades av polska kungar, nu är här museum och en vanlig turist kan vandra runt i de vackra salarna. Från den 40 meter höga tornet har man en fin utsikt över hela Gamla Stan.


Stjärnhuset

Från rådhusets torn ser man bland annat Stjärnhuset, som ursprungligen var byggt i gotisk stil, men som sedan 1600-talet ståtar med en överdådig barock-fasad med stuckatur. Huset är nu en filial till regionmuseet, med en samling av asiatisk konst och en vacker spiraltrappa utskuren ur en enda trädstam.


Lutande tornet

Torun har sitt eget lutande torn, en del av stadsmuren från 1300-talet. Tornet började luta redan på medeltiden, på grund av en sättning i grunden, men har hållit sig stabil sedan dess. Lutningen på det 15 meter höga tornet är 146 cm in mot staden.

Epilog

Senare på hösten var jag på en föreläsning med Herman Lindqvist, om ”De vilda Vasarna”, bland annat Gustav Vasas sonson Sigismund som blev kung i Polen. Jo, jag var medveten om att det krigades i Europa under långa tider, och att Sveriges och Polens relation stundtals var ansträngd. Ända var det ny kunskap för mig; att Karl X Gustavs krig mot Polen mellan 1655-1660 mer var att beteckna som ett rövarstråt mot polska städer, byar och värnlösa civilister, där svenskarna brände, plundrade och tog med sig krigsbyten hem. Inte bara Silverbibeln som nu finns i Uppsala universitetsbibliotek, utan hela slott inreddes med konst, möblemang, marmor och textilier från polska slott, kyrkor och kloster. Det som i svenska historieböcker kallas ”Karl X Gustavs polska krig” går i Polen under namnet ”Potop szwedzki”; den svenska syndafloden. Jomen…

Svensk kanonkula i kyrkomur

Juli 2016