Under min resa i Nya Zeeland kommer jag hela tiden i kontakt med maorikulturen; hantverk och formspråk, språket, namn på orter, sjöar och berg, hälsningsfrasen Kia Ora och naturligtvis maorierna själva, som utgör 14 procent av landets befolkning. Nu har jag anlänt till Rotorua som är centrum för maorikulturen, och där maorierna uppgår till 36 procent av befolkningen. Dags att lära sig lite mer!

Rotorua Museum

Första dagen besöker jag Rotorua Museum, en imponerande byggnad som byggdes som badhus i början av 1900-talet. Här finns en omfattande utställning om maoriernas historia, från att det polynesiska folket anlände till ögruppen för tusen år sedan, fram till nutidens villkor. Det råder ingen tvekan om att efter att européerna kom till Nya Zeeland så liknar maoriernas historia många andra ursprungsbefolkningars; förtryck och förbud att utöva språk och kultur, och med detta växande sociala problem. Tack och lov har det vänt. Även om vissa problem kvarstår så verkar det finnas en stolthet över maorikulturen bland alla nyzeeländare.

hemsida: Rotorua Museum

Tamaki Maori Village

Andra dagen har jag bokat en tur till Tamaki Maori Village. Bussen går från centrala Rotorua ut till en by som byggts upp enligt gamla traditioner. Vi välkomnas av traditionell haka-dans och går sedan runt bland stationer som tar upp olika exempel på maorikultur. Efter detta kommer mera dans och sång, och det hela avslutas med en hāngi; mat som tillagats i en grop med heta stenar.

Jag är lite ambivalent. Det påminner något om en blandning mellan Skansen och en grisfest, och stora turistskaror slussas mellan stationerna fram till matstället. Men å andra sidan, det är välarrangerat och jag lär mig en hel del. Någon genuin maoriby står inte längre att finna, och maorierna själva är stolta över att visa upp sitt kulturarv. Så ja, besök i en av maoribyarna rekommenderas!

hemsida: Tamaki Maori Village

Haka

Haka betyder dans, och den har rönt internationell berömmelse bland annat genom det nyzeeländska rugby-laget All Blacks som inleder sina matcher med denna styrkedemonstration. Det verkar fungera, för de är rankade som etta i världen! Vid besöket i Tamaki blir vi förmanade att inte skratta åt de tungviftande männen. Det kan se lite lustigt ut på håll, men är i själva verket ganska respektingivande, som det är tänkt.

Tatueringar

Tatueringar är en viktig del av maorikulturen, och i Tamaki lär jag mig att de hade en djupare betydelse i form av att visa släktskap och bedrifter. Männen hade omfattande ansiktstatueringar, medan kvinnorna endast tatuerade läppar och haka. Jag är ganska säker på att maorierna i Tamaki har ditmålade ansiktstatueringar, men för övrigt är tatueringar på armar, bål och ben otroligt vanligt bland alla nyzeeländare, och i Rotorua ligger det en tatueringsstudio i varje gathörn!

februari 2016