Sofieros historia börjar 1864, när prins Oscar och hans hustru Sophia bestämmer sig för att bygga ett sommarslott utanför Helsingborg, med namnet Sophie-Ro. 1905 ger de slottet i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf och hans Margareta från England. De är båda trädgårdsintresserade och bygger upp en vacker trädgård och park runt slottet.  När Gustaf VI Adolf dör 1973 testamenteras slottet med sin park till Helsingborgs stad.

Så långt var allt väl. Kungahuset hade väl förstått att det var jobbigt och dyrt att ha en massa slott runt om i Sverige… men vad skulle Helsingborg ta sig till med gåvan? Man måste säga att de lyckats väl! Sofiero är ett välkänt och välskött besöksmål. Mitt första besök var vid en husvagnssemester på 70-talet, med mamma, pappa och bror, och måste ha skett strax efter att staden tog över slottet. I augusti 1996 hölls Den stora Trädgårdsfesten för första gången, för att sedan bli ett årligt återkommande evenemang. Även här var jag tidigt ute; 1999 gjorde jag mitt första besök, tillsammans med min mamma och min dotter, som fällde kommentaren: ”mamma blev som en kalv på grönbete!”

Sofiero var helt rätt ute med sin Trädgårdsfest. Sedan starten har trädgårdsintresset växt lavinartat, och vid ingången ringlade kön nu lika lång som till Helix på Liseberg. Sverige har fått många trädgårdsprofiler som kan förgylla tillställningen med sin blotta närvaro, och Hannu Sarenström, Peter Englander och Gunnel Carlsson var några jag såg och lyssnade till under lördagens besök.

I år var de dock alla överglänsta av trädgårdskungen nr 1: Monty Don från brittiska BBC, programledare för ”Gardener’s World” och ”Around the world in 80 gardens” med flera, och författare till flera trädgårdsböcker. Jag erkänner, varje vecka väntar jag ivrigt på att veckans program ska släppas på Youtube, så jag får höra hans: ”Hello, and welcome to Gardener’s World”, och se honom gå runt i trädgården med sina två golden retrievers, knipsa lite buskar, sticka ner nävarna i kompostjorden och köra skottkärra. Det är helt enkelt själva essensen av Feel-Good!

När Monty äntrade scenen var det fullsatt med förväntansfulla kvinnor och män, och han gjorde ingen besviken. Med sin avslappnade klädstil (som skapat ett Monty-mode i England), sitt varma leende och de karakteristiska yviga gesterna så var han precis den vi beundrat på TV.

Fick vi några goda trädgårdsråd? Nja, de konkreta råden var få, föreläsningen var mer på ett filosofiskt plan: Det som fungerar för dig i din trädgård är rätt! Inspireras och lär av andra, men skapa din egen personliga trädgård! Odla ekologiskt, för tar du död på skadeinsekterna så dödar du troligen nyttoinsekterna också. Odla din jord, och återbörda allt organiskt material!

Det var något av ett väckelsemöte för trädgårdsfrälsta över det hela, men Monty berättade också om bakgrund, hur han lärde sig odla och hur hans TV-karriär startade. Här kom han faktiskt med ett mycket konkret råd: ”När du står inför ett vägskäl och måste välja mellan att säga ja eller nej, säg alltid JA. Det kan hända att du upptäcker att du borde sagt nej, men om du säger nej kommer du aldrig någonsin att få veta vad som hade hänt om du sagt ja”. Det där är en filosofi jag redan har anammat, men det är alltid skönt att få den bekräftad!

Det mest chockerande avslöjandet var nog när han fick frågan om varför hans gård hette Longmeadow. Det gjorde den inte! Longmeadow är ett fiktivt namn som används på TV för att undvika att tusentals stalkers stormar stället och korkar igen bygatan med sina bilar. Hmm… har de inte Ratsit eller Flashback i England? Men en blodtörstig skvallerpress har de ju i alla fall. Nåväl, jag unnar Monty med familj och hundar lugn och ro, bara han fortsätter att dyka upp i min TV varje vecka: ”Hello, and welcome to Gardener’s World”!

augusti 2017

Monty Don och Gunnel Carlsson på scenen

Rutplantering med Santolina

Krassegång i Monet-style

Palmkål och tagetes

Klänning i årets skördeblomster