Efter att jag besökt Albanien 2019 och sedan skrev om landets alla bunkrar, så fick jag ett hett tips: jag behövde inte åka längre än till Uddevalla för att titta på bunkrar. Detta antecknades omedelbart på Att Göra-listan. Idag var det dags. En coronasäker persontransport skulle utföras i familjen från Göteborg till Grebbestad, med hemresa över Uddevalla och Trollhättan. Suget efter sevärdheter att besöka var stort. Bohus fästning: stängt. Hällristningarna i Tanum: övertäckta. Men bunkrarna i Uddevalla, de var på plats och tillgängliga!

Med hjälp av Google maps hittade vi Skansberget nära Uddevalla centrum, och såg till och med några bunkrar på bergets topp. Men hur skulle vi komma dit? Vi parkerade vid en mataffär och började gå upp mot berget. Vid vägs ände frågade vi en farbror; ”Vi vill titta på bunkrar. Är detta rätt väg?” Han såg först frågande ut, men sa sedan med en omisskännlig bohusdialekt: ”Aha, befästningarna på Skansen?” och pekade ut rätt väg.

Skansberget är en komprimerad bit av traktens historia. I gamla tider låg Uddevalla i gränslandet mellan Sverige och det danskstyrda Norge, och vid nästan varje sammandrabbning brändes staden ner; hela fem gånger på åttio år. I mitten av 1600-talet anlade den danske kungen Kristian IV därför en skans till stadens försvar, och rester av dessa murar och vallar finns fortfarande kvar. Den var en redutt, ett nytt ord för mig: en friliggande kvadratisk fästning.

Rester av skansmuren

Utsikten över Uddevallas hamn

Nästa lager med byggnadsminnen är från andra världskriget. Försvarslinjen mellan Uddevalla och Vänersborg hade till uppgift att stoppa ett tyskt anfall från Norge, och på Skansberget byggdes kupolvärn för kulspruta och pansarvärnskanon. Några av kupolerna är igenmurade, men den största anläggningen öppnas tydligen upp för visningar vid speciella tillfällen.

Vi var väldigt nöjda med vår lilla Urban exploration, vilket står för utforskande av övergivna urbana miljöer, ofta med en viktig del av vår historia. Och i det fula finns det vackra!

Tack för tipset Tina: World of Tina

Länk: Albaniens bunkrar